Menscykeln dag 1-7

Dom här avsnitten som kommer är lite hardcore, för dom som verkligen vill veta hur menscykeln fungerar. Alla ni andra som nöjer er med att veta att det finns äggblåsor och en gulkropp kan hoppa över dom närmaste inläggen.

 

Sett ur ett hormonellt perspektiv så startar menscykeln samma dag som man får mens, vilket kan låta lite bakvänt, men det är på mensens första dag som förberedelserna för nästa ägglossning tar sin början. Under mensens första dagar har man väldigt låga nivåer av både östrogen och progesteron, faktiskt så låga östrogennivåer som man annars inte ser förrän man kommer i klimakteriet.

 

På dag 1 i menscykeln, alltså mensens första dag, har vi en grupp äggblåsor som befinner sig i precis rätt mognadsläge för att kunna växa. Jag vet i ärlighetens namn inte hur många äggblåsor som kommer att börja växa varje menstruationscykel, och det varierar förstås också från kvinna till kvinna, men låt oss för enkelhetens skull tänka oss att 10 äggblåsor är redo för rätt signal. Och rätt signal i det här sammanhanget är det follikelstimulerande hormonet (FSH) som kommer från hypofysen i hjärnan.

 

Follikel är som sagt det medicinska namnet på äggblåsan, så skulle jag alldeles egenhändigt ge ett enklare namn till hormonet FSH så skulle det vara det äggblåse-stimulerande hormonet. FSHs uppgift är rätt och slätt att stimulera äggblåsorna att växa och börja producera östrogen. Dessutom, och det här är en viktig nyckeluppgift för äggblåsorna, så leder den samlade effekten av FSH-stimuleringen och den äggblåsans egna östrogenproduktionen till att äggblåsan börjar bilda FSH-receptorer. Enkelt uttryckt så är det så att den äggblåsa som lyckas bäst med östrogenproduktion också kommer att belönas med att den också bildar mest FSH-receptorer. FSH stimuleringen pågår under de första 7 dagarna av menscykeln och nu börjar östrogennivåerna sakta stiga. 

_______________



RSS 2.0