Menscykelns faser

När man tänker på och undervisar kring menscykeln använder man sig ofta av en standardiserad 28-dagars cykel, men i verkligheten kan förstås menscykelns längd variera betydligt mera. Som gynekolog är man rätt generös med vad som är en normal menscykellängd, allt mellan 21 – 34 dagar är rätt så normalt. Faktum är också att om man undersöker ett stort antal kvinnor så kommer man att märka att menscykeln inte är 28 dagar i genomsnitt, utan istället 29 dagar. Om menstruationscykeln regelmässigt är längre än 35 dagar kan det vara så att man inte har ägglossning som man ska.

 

Grovt sett delas menscykeln in i en follikelfas som utgör de första två veckorna, och en lutealfas som utgör de två sista veckorna. I den standardiserade 28-dagars cykeln infaller ägglossningen mitt i cykeln, på dag 14. Om ni har läst mina senaste inlägg så blir det lätt att förstå varför menscykelns faser kallas som dom gör. Follikelfasen har fått sitt namn av äggblåsorna (folliklarna) och lutealfasen från gulkroppen (corpus luteum).

 

Om man har en kortare eller längre menstruationscykel än 28 dagar beror det oftast på att follikelfasen kan ta olika lång tid från kvinna till kvinna. Hos kvinnor med korta menscykler är follikelfasen kortare, och omvänt, om man har längre mellan menscyklerna beror det på att follikefasen drar ut på tiden.

 

När man kommer upp i 40-års åldern blir menstruationscyklerna gärna lite kortare än vad dom varit förut. Det kan fortfarande bero på att follikelfasen har förkortats, men kan också bero på att gulkroppen inte lever lika länge som när man var ung. 

_______________



RSS 2.0