När kan man bli gravid?

Vad har man då för praktisk nytta av att känna till allt om sin menstruationscykel?  Ja – framför allt kan man förstås räkna ut sina säkra perioder, eller omvänt, räkna ut när man helst bör ha samlag för att kunna bli gravid. Spermierna kan överleva upp till fem dygn i äggledarna, under det att ägget bara överlever ett dygn efter ägglossningen.

 

Man brukar säga att den säkra perioden är från mensens första dag fram till 7 dagar före ägglossning och på nytt igen 2 dagar efter att man har haft sin ägglossning. Detta förutsätter förstås att man i förväg vet när man ska ha sin ägglossning, vilket innebär att preventivmetoden säkra perioder lämpar sig bäst för dom som har mycket regelbundna menstruationer, och kanske inte heller tycker att det gör så mycket om dom blir gravida. Jag har specifikt valt att inte skriva ut några dagar för den säkra perioden, och den som är påläst kommer också märka att mina säkerhetsintervall är större än de som brukar anges på olika websidor. Det beror på att jag verkligen inte vill att någon ska bli gravid på grund av det jag skriver. 

 

För den som önskar bli gravid är tidsintervallen förstås lite snävare, 5 dagar före ägglossning och en dag efter ägglossning är de dagar då man kan bli gravid. Enklast för oss alla som inte kan hålla rätta på dagar hit och dit, är förstås att ha samlag veckan efter att mensen har slutat.

 

Jag har inget emot de ägglossningsstickor man kan köpa på apoteket, vi använder dom i kliniken för att kontrollera att behandlingen fungerar när vi måste hjälpa till och stimulera till ägglossning, och vi använder dom en hel del i forskning för att kunna datera prover eller tester rätt i lutealfasen. Men som hjälpmedel för att veta när man ska ha samlag för att kunna bli gravid ger dom väldigt lite utrymme för samlagsplanering, eftersom man bara har en dag på sig efter att stickan blivit positiv. Dessutom är stickorna notoriskt svåra att avläsa.

 

Däremot finns det numera riktigt avancerade appar som man kan använda sig av för att beräkna när man har störst chans att bli gravid. De bästa apparna kostar förstås att använda, men är en bättre investering än ägglossningsstickor.

 

Chansen att bli gravid vid ett rätt tajmat samlag är dock relativt låg hos människan, jämfört med hur det ser ut hos andra djurarter, tex hundar, hästar, katter och kor. Man räknar med att graviditetschansen vid ett rätt tajmat samlag strax innan ägglossning är 20 – 25 %. 

_______________

RSS 2.0