Min mens kommer inte som den ska

Det är väldigt ovanligt att man har perfekt regelbunden mens hela livet. Mest oregelbundet är det när man precis börjat menstruera och när det börjar bli dags att sluta menstruera. Men även i perioden där emellan får man nog räkna med att mensen vid något, eller några tillfällen, kan trassla eller hoppa över. Oftast inträffar detta i perioder av stress, tex för att man har för mycket att göra i skolan eller på jobbet, eller om man har varit ordentligt sjuk. Det kan förstås också vara så att mensen hoppar över utan någon uppenbar anledning.

 

Den vanligaste anledningen till att man inte får sin mens är förstås att man har blivit gravid. Detta känner alla till, och de flesta kvinnor har förstås redan kontrollerat att dom inte är gravida innan de söker sjukvården för menstrassel. Jag nämner det bara för fullständighetens skull.

 

Den näst vanligaste anledningen till att man inte får sin mens är att man använder ett hormonellt preventivmedel som kan påverka menstruationsmönstret. Preventivmedel som kan göra att mensen uteblir är mini-piller, mellanpiller (cerazette), p-stav, p-spruta, och hormonspiral. Vissa kombinerade p-piller kan också göra att mensen uteblir. Även detta får man som regel information om av den  barnmorska eller läkare som förskriver preventivmedlet. Jag nämner det bara för fullständighetens skull. Tänk också på att det kan vara bra att kontrollera ett graviditetstest, särskilt om du använder mini-piller, mellanpiller eller kombinerade p-piller.

 

När ska man då söka hjälp?

Så här tycker jag:

Om mensen har uteblivit i 6 månader och ingen av ovanstående anledningar föreligger.

Om man haft glesa och oregelbundna menstruationer i åtminstone ett år.

 

Om man inte fått sin första menstruation när man fyller 16 år. Då kontaktar man barnkliniken.

Om mensen fortsätter att vara oregelbunden i mer än ett år efter att man fick sin första mens och man dessutom har ökad hårväxt på kroppen. Även här är det barnkliniken man kontaktar. 

_______________

RSS 2.0