Ägg

 

Att fortplanta sig, dvs att skaffa barn, är en av kroppens i särklass viktigaste funktioner. Därför har kvinnan och mannen ett överflöd av könsceller; kvinnans ägg och mannens spermier.

Till skillnad från män, där spermier produceras under hela livet, anläggs kvinnans ägg redan under fosterlivet. Och vilket överflöd som produceras. Det kvinnliga embryot har vid 12 veckors ålder redan 2 miljoner ägganlag. Jag skriver ägganlag, för färdiga ägg som kan användas kommer kvinnan inte att ha förrän hon kommer i puberteten. Ägganlagen behöver nämligen genomgå ytterligare mognadssteg innan de kan kallas ägg, och dit är det förstås ännu en tid. Två miljoner ägganlag är förstås alldeles för mycket, och långt fler än de cirka 400 ägg som kommer att behövas för de ägglossningar som en kvinna i genomsnitt kommer att ha under sitt fertila liv. Men å andra sidan är detta kroppens, eller naturens sätt, att genom överflöd se till att vi i alla fall kommer att ha de 400 ägg som vi behöver under vårt fertila liv, och att det blir de bästa äggen som används. Oavsett vilket, så kommer majoriteten av dessa ägganlag att gå under redan under fosterlivet, och när kvinnan föds så gör hon det med cirka 100 000 ägganlag väntande i äggstockarna. När kvinnan väl kommer in i den fertila perioden, dvs när hon börjar menstruera, så återstår 40 000 ägg i äggstockarna. 

 

För några år sedan väcktes iden om att det skulle kunna finnas stamceller i äggstockarna, inte bara hos mus utan även hos människa. Forskarna tänkte sig att dessa stamceller skulle kunna utvecklas till ägg, dvs att även den vuxna kvinnan skulle kunna producera nya ägg. Detta var förstås en spännande ide eftersom den ifrågasatte vår syn på hur ägganlagen bildas i fosterlivet, och skulle kunna förklara varför vissa äggstockar kan återhämta sig efter tuff strålbehandling eller cellgiftsbehandling. Men, kanske det var lite för bra för att vara sant. Förra året publicerade nämligen svenska forskare, med Outi Hovatta och Kui Liu i spetsen, en otroligt elegant rapport där dom steg för steg visar att de tidigare fynd som gjorts kring humana stamceller i äggstockarna inte kan stämma. Jag gissar att sista ordet inte är sagt ännu i denna fråga, men hatten av för våra fantastiska svenska reproduktionsforskare!

 

Zhang H, Panula S, Petropoulo S, Edsgard D, Busayavalasa K, Liu L, Li X, Risal S, Shen Y, Shao J, Liu M, Li S, Zhang D, Zhang X, Gerner RR, Sheikhi M, Damdimopoulou P, Sandberg R, Douagi I, Gustafsson JA, Liu L, Lanner F, Hovatta O, Liu K, Adult human and mouse ovaries lack DDX4-expressing functional oogonial stem cells. Nature medicine 2015; 21, 1116-1118.

_______________

RSS 2.0