Har jag ägglossning?

Så länge mensen kommer regelbundet, ungefär en gång i månaden, så räknar vi med att kvinnan har ägglossning. Visserligen finns det forskning som visar att man trots regelbunden mens kanske inte har ägglossning i 10 % av cyklerna, men på det stora hela är regelbunden mens ett bra kvitto på att kroppen fungerar som den ska.

 

Börjar menstruationscyklerna bli allt för glesa, med mer än 35 dagars intervall kan man börja misstänka att man inte har ägglossning. Det är helt normalt att inte ha ägglossning under det första året efter att man fått sin första mens i tonåren. Det blir också vanligare igen att man inte har ägglossning när man närmar sig slutet av den fertila perioden, dvs någonstans i slutet av 40-års åldern.  

 

Den unga kvinnan som precis börjat menstruerar kan vara ganska säker på att ägglossningarna har kommit igång när menstruationerna börjar komma regelbundet, ungefär en gång per månad, och när man börjar få mensvärk i samband med menstruationerna.

 

Utebliven ägglossning kan också bero på övervikt, polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS), eller andra hormonrubbningar (det kommer mer om detta senare). 
_______________RSS 2.0