Vikt, fysisk aktivitet och menstruationer

Mitt uppe i allt skrivande om PCOS och menstruationer glömde jag alldeles bort det viktigaste. Ett bra sätt att förbättra menstruationsmönstret, vilket gör att man ökar sina chanser att bli gravid, samtidigt som man minskar den lilla risken för livmodercancer, är förstås att gå ned i vikt. Viktminskning, än en gång, är alfa och omega för att PCOS behandling.

 

Ett annat alternativ är att öka sin fysiska aktivitet. Angelica Lindén Hirschberg och medarbetare vid Karolinska sjukhuset publicerade för några år sedan en studie där kvinnor med PCOS lottades till tre olika behandlingsgrupper som innebar diet, fysisk aktivitet eller en kombination av diet och fysisk aktivitet. Dieten innebar att man skulle minska kalori-intaget med ca 600 kcal per dag men ändå äta en balanserad kost. De kvinnor som lottades till fysisk aktivitet fick tillsammans med en sjukgymnast utforma ett program som passade dom; för de flesta blev det en blandning av promenader/löpning/gympa och styrketräning. Menstruationsmönstret förbättrades för 60-80% av kvinnorna, och det var ingen skillnad mellan behandlingarna.

 

Det betyder att om man inte orkar tänka på sin vikt hela tiden, så kan man i alla fall röra sig mer och på det viset få mer regelbundna menstruationer.

 

Nybacka A, Carlstrom K, Stahle A, Nyren S, Hellstrom PM, Hirschberg AL. Randomized comparison of the influence of dietary management and/or physical exercise on ovarian function and metabolic parameters in overweight women with polycystic ovary syndrome. Fertility and sterility. 2011;96(6):1508-13.

_______________

RSS 2.0