PCOS behandling

Det finns ingen quick-fix om man har PCOS. Det finns alltså ingen behandling som tar bort PCOS och som hjälper mot alla de symtom och problem man kan ha när man har PCOS. Istället brukar vi fokusera på det problem som just då och där är störst för patienten. Vilket problem som är störst kan förstås förändras över tid. För en ung kvinna kan det största problemet vara att hennes menstruation inte kommer som den ska eller att hårväxten är alltför besvärande. Några år senare brukar fokus istället ligga på att bli gravid.

 

Vissa behandlingar ”krockar” med varandra. Behandlingar som används för att minska hårväxten går inte att använda när man vill bli gravid, antigen för att behandlingen också är ett preventivmedel eller för att den är olämplig att kombinera med en eventuell graviditet. Ibland måste man därför välja vilket symtom eller problem man ska fokusera på. 

 

Alla som har PCOS och är överviktiga blir bättre om de går ned i vikt. Viktminskning leder till mer regelbundna menstruationer och sjunkande testosteronnivåer. Viktminskning och fysisk aktivitet är de absoluta hörnstenarna i behandlingen av PCOS, men det är ju lättare sagt än gjort. 

_______________RSS 2.0