Måste man menstruera när man har PCOS?

Även om det är oroande att bara ha två till tre menstruationer per år, kan det förstås vara rätt skönt att slippa menstruera oftare än så. Ändå diskuterar gynekologen det här med menstruationer och är rätt angelägen om att man antigen ska ta medicin för att menstruera eller åtminstone använda något hormonellt preventivmedel. Det finns två anledningar till detta.

Den ena anledningen handlar om att vi vill förebygga risken för långdragna blödningar, och den andra anledningen är att vi motverka den lilla, lilla risk som finns för att man kan få livmodercancer.

 

Det finns alltså en liten, men ändock, risk att man kan få livmodercancer om man har PCOS. Livmodercancer är utomordentligt ovanligt hos unga kvinnor och den absoluta majoriteten av kvinnor som får livmodercancer har passerat klimakteriet. Dessutom är det förstås så att de studier som finns på PCOS och livmodercancer handlar om kvinnor som fick sin PCOS diagnos på 60-talet eller 70-talet (det tar ju trots allt ganska många år innan man får cancer), och på den tiden visste man inte om att det fanns ett samband. Den tidens kvinnor fick inte alls den typ av behandling eller information som ges idag. Jag hoppas alltså att dagens kvinnor med PCOS ska slippa råka ut för livmodercancer, men det gäller att veta hur man ska göra för att förebygga risken.

 

När vi säger livmodercancer menar vi egentligen cancer i livmoderslemhinnan. Och livmoderslemhinnan blöder vi ut varje gång vi menstruerar. Det är därför som livmodercancer är så ovanligt hos kvinnor som fortfarande menstruerar, den vävnad där cancern skulle ha bildats blöds ut varje månad. Därför är menstruation ett bra skydd mot livmodercancer.

 

Men måste man verkligen menstruera varje månad, bara för att man har PCOS? Nej, det måste man inte. Man kan istället använda sig av hormonella preventivmedel och här är det gulkroppshormonet som är den bästa vännen. Alla hormonella preventivmedel som innehåller gulkroppshormon, dvs vanliga p-piller, mellanpiller, minipiller, p-stav, p-spruta och hormonspiral skyddar mot livmodercancer. Den här skyddseffekten gäller alla kvinnor, inte bara de som har PCOS. Kanske är det till och med så att hormonspiralen ger den allra bästa effekten eftersom gulkroppshormonet då frisätts rakt in i livmoderslemhinnan. Det finns faktiskt studier som visar att man kan behandla förstadier till livmodercancer med just hormonspiral. 

_______________RSS 2.0