Lite mer om PCOS och livmodercancer

Har alla kvinnor med PCOS ökad risk för livmodercancer? Nej, risken finns bara hos de kvinnor som har mycket glesa menstruationer eller inte menstruerar överhuvudtaget.

 

Varför har man en ökad risk för livmodercancer om man har PCOS? Än en gång handlar det om kvinnliga könshormoner. Ett av problemen med PCOS är att man inte har regelbunden ägglossning. Om man inte har ägglossning bildas inget progesteron (gulkroppshormon), och bildas inget progesteron får livmoderslemhinnan inte rätt signaler för att kunna blöda ut.

 

Samtidigt fortsätter äggstockarna att producera östrogen hos kvinnorna som har PCOS. Östrogenet stimulerar livmoderslemhinnan och gör att den tillväxer. Det är alltså den obrutna stimulansen från östrogen som leder till cellförändringar i livmoderslemhinnan och eventuellt cancer. Att östrogen ökar risken för livmodercancer vet vi också från studier av östrogenbehandling i klimakteriet. All östrogenbehandling i klimakteriet måste därför kombineras med någon form av gulkroppshormon. Så fort man kombinerar östrogen med gulkroppshormon försvinner cancerrisken, och blir till och med lägre än vad den skulle vara om man inte tog något hormon alls.

 

Men vad gör man om man inte behöver preventivmedel, eller inte kan tänka sig att använda hormonella preventivmedel? En vanlig lösning är att vi föreslår behandling med ”cykliskt gulkroppshormon”. Då tar man 10-dagars kurer med gulkroppshormon för att framkalla menstruationsliknande blödningar. Hur ofta man ska ta dessa kurer är något som man måste komma överens med sin gynekolog om, men 4-6 kurer per år räcker sannolikt. 

_______________RSS 2.0