Menscykeln dag 15 – 21

Redan innan ägglossningen börjar den ledande äggblåsan att förbereda sig inför sin omvandling till gulkropp. Gulkroppen producerar hormonerna östrogen och progesteron. Progesteron kallas också det graviditetsbevarande hormonet och efter ägglossning börjar progesteronnivåerna snabbt att stiga. Östrogennivåerna stiger också, men gulkroppen gör långt mycket mer progesteron än östrogen, ungefär 100 gånger så mycket.

 

Under dagarna efter ägglossning behövs den snabba progesteronproduktionen för att se till att livmoderslemhinnan är mottaglig för ett eventuellt befruktat ägg.  Som mest progesteron gör gulkroppen på dag 21, vilket också sammanfaller med de två dagar som vi ser pilopoder i livmoderslemhinnan. Vetenskapligt brukar man kalla denna korta period för implantationsfönstret, för det är bara när pilopoderna finns på plats som en implantation kan ske.

 

Vad som händer sedan under menstruationscykeln beror förstås på om det blir en lyckad befruktning och implantation, eller ej. I det läget som ett befruktat ägg implanterar kommer de celler som så småningom kommer att bilda moderkakan omgående börja producera graviditetshormonet humant choriongonadotropin (hCG).  För er som inte redan vet eller har gissat det är hCG det hormon som mäts med ett gravtest. hCG är alldeles unikt och finns bara under graviditet, vilket är förutsättningen för att kunna använda det som ett enkelt självtest. hCG blir en signal till gulkroppen att överleva och fortsätta producera östrogen och progesteron, till dess att moderkakan i graviditetsvecka 12 tar över den hormonproduktion som behövs under graviditeten.

_______________

RSS 2.0