PMDS behandling V

 

Det finns också andra sätt att hämma ägglossning.

 

Engelska gynekologer är särskilt förtjusta i att behandla PMDS med höga doser östrogen. Tyvärr har de engelska gynekologerna inte gjort särskilt många studier på detta, vilket gör att det är svårt att bedöma hur bra den behandlingen i så fall skulle vara. De doser som de engelska gynekologerna har testat vetenskapligt är plåsterbehandling med 100 - 200 mikrogram estradiol, vilket kan jämföras med de östrogendoser som svenska gynekologer oftast använder om 25 – 50 mikrogram. Problemet med så höga östrogendoser är förstås att de teoretiskt ökar risken för blodpropp och livmodercancer. Det första problemet kan man inte göra något åt (annat än att avstå behandling) men livmodercancern kan man förebygga genom att regelbundet tillföra syntetiskt progesteron. Och när man ger syntetiskt progesteron i tillägg återfår kvinnorna förstås sina PMDS besvär. Av förståeliga skäl har behandlingen aldrig blivit särskilt populär bland svenska gynekologer.

 

Parentetiskt kan nämnas att engelska gynekologer ibland också opererar bort äggstockarna på kvinnor med PMDS. Det gör inte svenska gynekologer.

 

Vi testar just nu ett progesteronhämmande läkemedel för behandling av PMDS. Läkemedlet vi testar används normalt som behandling vid myom eller endometrios och hämmar också ägglossning. Anledningen att vi tror att det kan fungera är dels förstås för att det hämmar ägglossningen, men också för att kvinnor som fått det utskrivet för sina myom har rapporterat att deras PMS besvär minskat. Det här är också ett läkemedel som inte alls har de besvärliga biverkningar som andra ägglossningshämmande behandlingar har.

 

Om ni bor i närheten av Umeå, Uppsala eller Stockholm och är intresserade av att vara med i studien så kan ni kontakta någon av våra forskningssköterskor: sigrid.nyberg@umu.se (Umeå), lena.moby@kbh.uu.se (Uppsala), kvinnohalsan.kk@karolinska.se (Karolinska), eller annelies.kkds@gmail.com och helen.fagraeus@sll.se (Danderyd). Studien kommer förmodligen att pågå fram till december 2018 innan vi har fått in tillräckligt antal patienter. 

_______________

RSS 2.0