Äggblåsor

Varje ägg ligger i en äggblåsa. På latin kallas äggblåsan för follikel. Varje månad kommer ett antal äggblåsor att börja växa och detta kan gynekologen följa genom att göra ultraljudsundersökning via vagina. Normalt ser jag 4-6 äggblåsor i en äggstock när jag gör en ultraljudsundersökning, men det varierar förstås väldigt mycket. Varje äggblåsa är några millimeter stor, och jag räknar ofta igenom hur många blåsor som finns i äggstocken. Äggblåsornas antal beroende på när i menscykeln jag undersöker en kvinna, hur gammal hon är (tonåringar har fler äggblåsor än en kvinna i 40-års åldern, om hon använder hormonella preventivmedel, om man är i klimakteriet (då ser jag inga äggblåsor alls), eller om man helt enkelt har för många äggblåsor. Om man ser 15- 20 äggblåsor i en äggstock brukar vi kalla det för polycystiska äggstockar. Sistnämnda är en utomordentligt korkad benämning eftersom det är lätt att tro att man har cystor på äggstockarna om man får veta att man har polycystiska äggstockar. Men, om din gynekolog berättar för dig att du har polycystiska äggstockar så betyder det bara att du har för många äggblåsor.

 

Äggblåsorna är annars alldeles fantastiska, eftersom det är dom som producerar hormonet östrogen. Närmare bestämt är det cellerna i äggblåsans vägg som står för hormonproduktionen. Hos en kvinna som fortfarande menstruerar kommer i stort sett allt östrogen i kroppen att komma från äggblåsor som växer.

 

Varje månad kommer en äggblåsa att växa till och bli betydligt större än alla andra, vi kallar den för den ledande follikeln (ungefär som en skidåkare som leder ett lopp). Om vi undersöker en kvinna strax innan ägglossning med ultraljud kan den ledande follikeln mäta uppemot 25-30 millimeter. Det är den här follikeln som kommer att spricka i samband med ägglossning. 

_______________



RSS 2.0